Jesteś tutajForum / Instalacje / Telefony komórkowe / Push Mail a IMAP - czyli jak najprościej mieć taką usługę na komórkę?

Push Mail a IMAP - czyli jak najprościej mieć taką usługę na komórkę?

tomtom 15 luty 2009 - 23:01

Na wielu forach dyskusyjnych zauważyłem, że wiele osób pyta o usługę pushmail. Jak ją uruchomić bez specjalizowanej usługi np. Blackberry ? Postanowiłem opisać jak można tę usługę dość łatwo pozyskać (tak coś z niczego).  I tutaj okazuje się, że mozna to zrobić w miarę prosto i szybko :) Z pomocą przychodzi nam taki protokół, który nazywa się IMAP (POP3/SMTP to zupełnie inna bajka) A cóż to takiego? Wikipedia mówi:

IMAP (Internet Message Access Protocol) to internetowy protokół pocztowy zaprojektowany jako następca POP3[1][2].

W przeciwieństwie do POP3, który umożliwia jedynie pobieranie i kasowanie poczty, IMAP pozwala na zarządzanie wieloma folderami pocztowymi oraz pobieranie i operowanie na listach znajdujących się na zdalnym serwerze.

IMAP pozwala na ściągnięcie nagłówków wiadomości i wybranie, które z wiadomości chcemy ściągnąć na komputer lokalny. Pozwala na wykonywanie wielu operacji, zarządzanie folderami i wiadomościami.

No i wszystko jasne :) Teraz tylko musimy znaleźć sobie providera, który da nam konto mailowe, które wspiera ten protokół. Z tego co mi wiadomo jest takich kilku na polskim rynku, ale nie będę ich tu wymieniał, bo mi nie zapłacili :(. Jak już sobie takiego wybierzemy i założymy konto to 1/3 sukcesu za nami. Teraz dobieramy telefonik. Też musi wspierać ten protokół (tzn. mieć mozliwość konfiguracji poczty IMAP, tzn. mieć ten protokół wbudowany w firmware). Na szczęście prawie wszystkie telefony oferowane na rynku (nawet te za 1 PLN)  mają ten protokół. Tak więc jest duże prawdopodobieństwo, że obecny nasz telefonik to posiada. To już 2/3 sukcesu za nami. Teraz tylko transfer danych, czyli mobilny internet. Musimy wykupić najlepiej jakiś pakiet np. iPlus (49 pln + VAT) i heja! Jeszcze drobna konfiguracja w telefonie (user, password, domena, itp) i mamy pocztę w trybie Push! Musimy tylko zawsze mieć "zapięty" internet na telefonie ponieważ poczta "wejdzie" nam na telefon w tym trybie jak tylko nasz serwer taką nową pocztę dostanie. Dokładnie jak w Blackberry czy Mobiznecie. Jest tylko małe ale ... . IMAP działa tylko z pocztą a gdzie kontakty, kalendarz, terminy, spotkania itp.? Do tego potrzebujemy albo BB albo Mobiznet. Chyba że brniemy dalej i chcemy mieć wszystko "za darmo". No można i tę resztę dosynchronizować tylko innym protokołem (też wbudowanym w software telefonu) Ale o tym kiedy indziej :) Przyjemnego pushowania!

No jak to mówią - trochę techniki i człowiek się gubi... to Forumo-Blog dla technicznych... nie to co onet :D
I jeszcze matmę trzeba znać -- muszę jakieś zadania arytmetyczne wykonywać... ufff

Subskrybuj

Subskrybuje zawartość

Kto przegląda

W tej chwili stronę przegląda 0 użytkowników i 0 gości.

Nowi użytkownicy

• Mydrmspace
  • BrandonS
  • ciemna_blondynka
  • ponkurs
  • darek1964

Twoje punkty

Punkty mogą widzieć tylko zalogowani użytkownicy